Harmadik országbeli és EU-n belüli ÁFA fizetés

EURÓPAI UNIÓN BELÜLI ÜGYFÉL esetében az ÁFA mértéke az alábbiak szerint kerül számlázásra:
Amennyiben az EU-n belüli egyéni vállalkozó vagy jogi személy érvényes közösségi adószámmal rendelkezik, abban az esetben ÁFA mentes lesz a számlázás, azaz a szolgáltatások díjáról ÁFA nélkül állítjuk ki és küldjük meg a díjbekérő számlát, a befizetés megérkezését követően pedig a végleges számlát.

Azonban nem minden EU-n belül bejegyzett cég rendelkezik érvényes közösségi adószámmal. Ahhoz, hogy az EU-n belüli cég élni tudjon az ÁFA mentességgel, be kell regisztrálnia magát KÖZÖSSÉGI ÁFÁ-ra, közösségi adószámot kell igényelnie.
Ezen bejelentés hiányában nem rendelkezik a cég vagy egyéni vállalkozó érvényes közösségi adószámmal, ezért a MOSS rendszer adózásába esik, vagyis a saját országa adó százalékát alkalmazzuk a számlák kiállítása során.

HARMADIK ORSZÁGBELI ÜGYFÉL esetében az ÁFA mértéke az alábbiak szerint kerül megállapításra:

A harmadik országbeli egyéni vállalkozónak vagy jogi személynek a következő típusú dokumentumot kell elküldeni felénk a szamlazas@forpsi.hu email címre ahhoz, hogy  ÁFA mentes számlát állíthassunk ki:
Az adómentességnek az a feltétele, hogy az adóalany vagy adófizetésre kötelezett nem adóalany jogi személy (akinek a részére az értékesítés történik), azaz a vevő adószámmal rendelkezzen a Közösség más tagállamában és ezt az adószámot közölje az értékesítővel. A vevő az általa kiállított dokumentumon arról nyilatkozhat, hogy adóalany, adófizetésre kötelezett. A dokumentumot aláírva, dátummal ellátva kérjük megküldeni emailben a szamlazas@forpsi.hu címre, valamint illetőségigazolást is kérünk mellékelni . 
 
Az illetőségigazolás a harmadik országban lévő adóalannyal létesített kereskedelmi kapcsolat esetében az EU rendelet elvárása miatt szükséges a vevőtől/igénybe vevőtől, amelyet annak hatósága állít ki a hozzáadott-értékadó visszatéríthetősége érdekében.
A megrendelő adóhatósága rendelkezik az erre megfelelő nyomtatvánnyal. Ezt a megrendelőnek szükséges igényelnie és eljuttatni cégünkhöz. Az illetőségigazolás hatósági igazolásnak minősül.
 
 
Adóalany HU EU  nem EU/harmadik országbeli 
Magánszemély  27%  MOSS
 (saját ország ÁFA %) 
27%
Egyéni vállalkozó (EV, adószámos magánszemély)
érvényes adószámmal
 27%  ÁFA mentes ÁFA mentes
 (dokumentum alapján) 
Egyéni vállalkozó (EV, adószámos magánszemély)
helytelen adószámmal / nincs adószám
 27%  MOSS
(saját ország ÁFA %)
27%
Jogi személy érvényes adószámmal  27%  ÁFA mentes ÁFA mentes
(dokumentum alapján)
 Jogi személy helytelen adószámmal / nincs adószám  27% MOSS
(saját ország ÁFA %)
27%
 
 
Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük, vegye fel Ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot.